Globe
Grenzenloos Goed

Buza’s Blog

Buza’s Blog

Ons blog, waar wij schrijven over alles wat wij ervaren.

Iran: reis naar het land van 1001 nachten

11 november 2019 - door Joke Nuijs

Iran: reis naar het land van 1001 nachten

Ga je naar Iran ?

Maar is het daar wel veilig ?

Dat waren  steevast de vragen die ik werkelijk van iedereen gesteld kreeg, als men hoorde dat ik naar Iran zou gaan. Het beeld was  inmiddels al wel iets positiever omdat heel veel mensen de serie ” Onze man in Teheran ,van Thomas Erdbrink  “hadden gezien. Maar in het algemeen ,had en heeft men toch een negatief beeld van Iran. De beelden van boze mannen met baarden en vrouwen in het zwart gehuld, verbeteren dat beeld ook niet echt. En ja , onbekend maakt onbemind. Ik had zelf al jaren een vreemde fascinatie voor dit bijzondere land. Het land , wat door velen  de bakermat van onze beschaving wordt genoemd maar deze benaming gaat hand in hand met de benaming ” as van het kwaad”. Voordat ik naar Iran afreisde ,had ik al enorm veel reisverslagen over het land gelezen . En in al deze verslagen  werd met name 1 punt genoemd en geroemd; de bevolking  van Iran. Niet de boze baarden en de zwarte jurken  maar de ongelofelijk gastvrije,hartelijke bevolking van Iran. Voor mij was de definitieve “go” na het lezen van een reisverslag van een Amerikaanse Jood die in de jaren 80 in Iran rondreisde. Iemand met die achtergrond zou je verwachten ,was niet erg welkom in het land waar Amerika en Israël de aartsvijanden zijn. Niets bleek minder waar. Hij reisde er ruim een half jaar rond en voelde zich nergens onveilig, bedreigd of niet welkom.

Waarom dan nog wachten , dacht ik ? En mijn droom leek werkelijkheid te worden. Niet iedereen was enthousiast om mee te gaan maar de altijd reislustige M leek het ook een goed plan en zo gezegd, zo  gedaan.We beseften dat  we op onze reis niet alles konden zien maar wilden wel de hoogtepunten van het land bezoeken . En mocht het naar meer smaken dan kwam er nog wel een tweede reis. Vol enthousiasme zochten wij contact met Iraanse reisagenten met de vraag of zij ons wilden helpen bij ons bezoek aan Iran. We wilden niet in een groep reizen, in een aantal steden een goede Engels sprekende gids en we wilden een stuk met de trein reizen. Alles kon geregeld worden ,alleen dat laatste daar waren de Iraanse reisagenten niet enthousiast over. De trein was niet veilig, de trein was vies, de trein ging nooit op tijd. Naarmate er meer “tegens”” opgevoerd werden, werden wij steeds enthousiaster om met de trein te reizen. Wat nu te doen ? Op zoek naar een reisagent die wel voor ons de treinreis van Teheran naar Shiraz wilde regelen. Gelukkig vonden wij deze agent en Iran kwam in zicht . Met gezonde spanning in ons lijf gingen we op pad naar Iran. Tijdens de vlucht naar Iran met Iran Air mochten wij onze hoofddoeken nog in onze tas laten maar eenmaal touch down Teheran gingen we met hoofddoek van boord. Het avontuur kon beginnen Nadat wij onze koffers hadden gepakt van de band , geld hadden gewisseld ( er kan niet gepind worden in Iran of met creditcard worden betaald) lieten we onze simkaarten wisselen. Terwijl wij keurig geholpen werden door een uber hippe dame ,zag ik vanuit mijn ooghoeken 2 zwarte gedaantes aankomen; de moraalpolitie. De dame achter de balie kreeg een reprimande want haar hoofddoek zat te ver naar achteren waardoor je veel haar kon zien. Zonder morren herschikte ze haar hoofddoek en hielp ons vriendelijk verder. Wij waren een beetje onthutst en vroegen ons af wat we nog meer mee zouden maken. Op naar ons hotel , na een nacht slapen zouden we een druk programma hebben in Teheran.



Teheran is een enorm grote stad en er is veel te zien.
Ik zou een ieder adviseren om er 2 nachten te verblijven . Omdat het verkeer vreselijk druk is ,is het raadzaam om op woensdag te vliegen naar Iran.
Donderdag middag begint het weekend al en is het een stuk rustiger in het verkeer , wat een bezoek aan de stad prettiger maakt dan op de drukke werkdagen.
Wij hadden helaas maar kort de tijd om Teheran te bezoeken en bezochten het Golestan paleis en de Tabiat brug, een prachtige brug ontworpen door de vrouwelijke architect Leila Araghian, die met het ontwerp van deze brug de wereldberoemde Aga Khan prijs heeft gewonnen.
Na een heerlijke late lunch in een traditioneel Iraans restaurant werden we afgezet bij het treinstation van Teheran voor de nachttrein richting Shiraz.
Een rit van ruim 12 uur ,waarbij wij sliepen in een eerste klas compartiment voor 2 personen.
Tijdens de reis kregen we water en cherry juice . We hadden graag wat thee gehad maar onze uiterste vriendelijke steward begreep ons niet helemaal dus hielden wij het bij water en cherry juice.
Er was de mogelijkheid om te dineren in de trein, een simpele, heerlijke maaltijd.
Wat ons gedurende de dag in Teheran en ook tijdens de treinreis was opgevallen, waren de ongelofelijk vriendelijke mensen.
Veel mensen begroetten ons met een hartelijk ” salaam ” en  welcome to Iran.
Heel vriendelijk ,niet lastig en altijd respectvol.
Dit is tijdens de hele reis niet anders geweest.
Overal werden wij vriendelijk begroet, welkom geheten, uitgenodigd om een hapje mee te eten en gevraagd waar wij vandaan kwamen.
Als we wat langer in gesprek raakten met de mensen kregen we vaak te horen dat men geen hekel had aan Amerika, Israel of wie dan ook. Hartverscheurend om te horen hoe hard het leven is voor de mensen in dit prachtige land.

Aangekomen in Shiraz gingen we op zoek naar een taxi. Geen probleem ,taxi’s in overvloed en een “”nieuwe vriend  “”,die we in de trein hadden leren kennen, hield een oogje in het zeil of alles wel goed ging.
In Shiraz verbleven we 2 nachten in een geweldig , traditioneel hotel. We hadden tijdens dit verblijf een fantastische gids die ons Shiraz en Persepolis heeft laten zien .
Tijdens ons verblijf in de stad hebben wij heerlijk gegeten op sprookjesachtige plekken.
Het eten is erg gevarieerd en voor een uitgebreide maaltijd  met drankjes ( uiteraard non alcoholisch ) betaal je met 2 personen 15/20 euro .

Na Shiraz bezochten we de woestijn stad Yazd waar de invloed van het  Zoroastrisme nog overal te zien is
Onder andere door de wereldberoemde Vuurtempel met het eeuwige vuur.
Ik zou zeker adviseren om 2 nachten in Yazd te verblijven , een mooie stad en veel in de omgeving te zien.

Na Yazd reisden wij af naar Vasaneh, de woestijn stad. We verbleven hier 1 nacht en bezochten een prachtige zonsondergang in de woestijn. Ook werd er nog gesandboard .
Het was ook mogelijk om in de woestijn te slapen, een bijzondere ervaring waar je wel goede warme kleding voor moet hebben want de temperatuur in de woestijn zakt in de nacht onder nul.
Tijdens ons verblijf in Vasaneh raakten wij in gesprek met een Franse rugzak toeriste die al 3 weken alleen door Iran aan het reizen was.
Ze vertelde dat ze al op veel plaatsen geweest was maar dat ze zich nog nooit zo veilig had gevoeld in een land als in Iran.
Weer werd het bevestigd…..





Na Vasaneh gingen we op weg naar Isfahan, volgens velen de mooiste stad  van de wereld genoemd.
In Isfahan verbleven wij 2 nachten en hebben onder begeleiding van een gids veel van de stad gezien .
Isfahan is een overweldigend mooie stad met zo veel te zien dat het soms bijna niet te bevatten was.
De Armeense wijk, de prachtige bruggen , het Plein van de Emam ( na het Plein van de Hemelse vrede in Beijing het grootste plein ter wereld) met 2 prachtige moskeeën , de Golestaneshohada begraafplaats waar de martelaren van de Iraans-Iraakse oorlog liggen begraven , de bazaar waar we 5 kilometer winkelend ons hart konden ophalen; we raakten niet uitgekeken.
We wilden ons verblijf in Isfahan afsluiten met een diner in het beste hotel van de stad, het Abbassi hotel. Dit hotel werd 400 jaar geleden gebouwd als een kervanserai en heeft sindsdien onderdak geboden aan reizigers.
Helaas was het eten er wat minde goed en het was hier en op de terugreis met Iranair dat we slecht gegeten hebben.
Verder hebben we overal heerlijk gegeten.

Na Isfahan ,onderweg naar het laatste overnachtingsadres in de stad Kashan. Volgens de overlevering kwamen de 3 wijzen uit het oosten uit het bijbelse verhaal van de geboorte van Jezus Christus , uit Kashan.
Het is een prachtig stadje met oude koopliedenhuizen en de mooiste hammam van Iran.
Onderweg naar Kashan wilden wij ook ook graag het plaatsje Abyaneh bezoeken. Een bergplaatsje waar de vrouwen traditionele gekleed zijn in bloemrijke gewaden en de mannen pofbroeken dragen.
Wij vonden dit plaatsje een beetje tegenvallen, het was erg toeristisch en dit was de eerste plaats in Iran wat we “overlopen door toeristen ” vonden.

Na overnacht te hebben in Kashan ving onze reis naar Teheran aan , op naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Nederland.
Om goed te kennis te maken met het product Iranair hebben wij heen economy klasse gevlogen en terug business klasse.
Beiden vluchten waren prima , er werd op de heen reis gevlogen met een wat verouderd toestel en terug met een prachtig nieuw toestel.
In de business klasse konden de stoelen volledig plat waardoor we nog heerlijk konden slapen.
De hoofddoeken mochten af en onze prachtige reis door Iran was ten einde.

Het was voor ons beiden een reis die veel indruk heeft gemaakt, het prachtige land, de eeuwenoude geschiedenis, het heerlijke eten en vooral de ongelofelijk vriendelijke mensen.
Een dame die alleen rondreisde in Iran verwoordde het goed. ” We moeten ambassadeurs worden van Iran, iedereen moet weten dat dit een geweldig land is met de meest vriendelijke mensen.
En ook dat hebben wij ons voorgenomen , we worden ambassadeurs van dit prachtige land !
Wij gaan zeker nog een keer terug want we hebben nog lang niet alles gezien.


Mocht u nieuwsgierig zijn geworden en zelf ook weleens willen afreizen naar dit prachtige land,kunt u ten alle tijden contact met mij opnemen.
Ik help u graag met een reis op maat naar  sprookjesachtig Iran.
Joke Nuijs
November  2019

Meer informatie

BuZa`s paradijselijke tip

28 maart 2019 - door Lonneke van Kooten - Verbeeth

BuZa`s paradijselijke tip

Graag wil ik u laten kennis maken met het mooiste vak ter wereld ” Reisadviseur”.

Omdat wij vanachter ons bureau op een dag de hele wereld kunnen overvliegen, komen wij op de meest mooie plaatsen en unieke bestemmingen.

Gezamenlijk beschikt ons team over een uitgebreide kennis, doordat wij zelf veel bestemmingen hebben beleefd.

De kennis is dus ruim aanwezig, waar wij als team voor zorgen is dat er de mooiste nog onbekende plekjes gevonden worden.

Meer informatie

Panama has it all

03 december 2018 - door Joke Nuijs

Panama has it all

EEN WERELD VAN CONTRASTEN

Tijdens mijn studiereis met Untamed Travelling heb ik Panama mogen ontdekken. Hierbij ben ik aangenaam verrast door dit prachtige en veelzijdige land.

Meer informatie

Zambia en Zuid-Afrika reisbeleving van Lotte

16 juli 2017 - door Lotte van Winsen

Zambia en Zuid-Afrika reisbeleving van Lotte
 Zambia
In Januari vertrok ik met een groepje reisagenten op uitnodiging van Travel Impressions Nederland richting Livingstone, Zambia. We vlogen met de dreamliner van Kenya Airways in de business class heerlijk ontspannen via Nairobi naar Livingstone, Zambia.

 

Meer informatie

De Argentinië en Brazilië reisbeleving van Marijke

08 maart 2017 - door Lotte van Winsen

De Argentinië en Brazilië reisbeleving van Marijke

Februari 2016

Gestart in de metropool Buenos Aires, een stad waar je van gaat houden naarmate je er langer bent.Na een rit met de Hop on- Hop off bus heb je de stad enigszins in kaart. Buenos Aires bestaat uit diverse (volks)wijken waarbij mijn favoriet Palermo Soho is. Leuke, kleine, lokale art & designerwinkels, kleurrijke gebouwen en volop restaurants.

Meer informatie

Met Els naar India

04 november 2016 - door Lotte van Winsen

Met Els naar India

 

Met Els naar India

Untamed Travelling, 12-22 april 2016

Sluit even je ogen en open ze pas als je klaar bent voor een explosie. Een explosie van kleuren, geuren en geluiden. Gepijnigde ogen, overbelaste oren, verwarde neus, gestreste hersenen. Grootse 1001-nacht-paleizen en enorme sloppenwijken. Geuren van de lekkerste curries die je ooit zult proeven duelleren met een allesomvattende stank. Van verbranding, open riolering en afval. Arm, rijk. Oud, nieuw. Leven, dood. Tegenstelling op tegenstelling stapelen zich voor je op. Je analytische vermogen en je ratio zijn hier even veel waard als het leven van een bedelaar op straat. Een ding is zeker: als je op zoek bent naar een ultieme reiservaring die nog lang na blijft beven, ben je in India aan het goede adres. India in een woord beschrijven is onmogelijk. Het Indiase Toeristenbureau is hier nog het best in geslaagd met het pakkende ‘Incredible’.

Meer informatie

Studiereis Kanaaleilanden met Buro Scanbrit

28 april 2015 - door Wessel de Werk

Studiereis Kanaaleilanden met Buro Scanbrit

De Kanaaleilanden zijn een ontzettend leuke en verrassende bestemming voor iedereen! Op Jersey kan je uren fietsen, wandelen, slenteren door St Helier en cultuur snuiven in een van de vele bezienswaardigheden en attracties. Guernsey is weer totaal anders, uiteraard kan je hier wandelen en slenteren door het gezellige St Peters Port maar dit eiland leent zich ook perfect als watersport en strandbestemming. Vliegen met VLM is ook een feest, tijdens de vlucht wordt je flink in de watten gelegd en voor je het weet is de vlucht voorbij!

Meer informatie

Curaçao

06 januari 2015 - door Wessel de Werk

Curaçao

In januari vorig jaar werd ik uitgenodigd door brancheorganisatie Reiswerk en het Curaçao Tourist Board Europe (CTBE) om mee te doen aan een masterclass op het gebied van Social Media en online marketing. De opdracht was om een marketingplan te schrijven voor het CTBE voor de doelgroep 55+. De voorbereiding vond plaats in Nederland, zowel thuis als op de vakantiebeurs. Het hoogtepunt van dit project was zonder twijfel de studiereis naar Curaçao die plaatsvond in maart, aansluitend aan mijn bezoek aan IJsland. In deze blog zal ik het voornamelijk hebben over bestemming Curaçao, het project zal ik een keer in een ander blog over hebben!

Meer informatie

Dagtrip Genève

08 november 2014 - door Wessel de Werk

Dagtrip Genève

Genève, wat valt daar te beleven? Erg goede vraag, al zeg ik het zelf. Op 20 februari vloog ik dus naar Genève om antwoord op die vraag te vinden, en wil je weten of ik het antwoord heb gevonden? Lees vooral verder!

Meer informatie

Studiereis oost-Canada

13 oktober 2014 - door Joke Nuijs

Studiereis oost-Canada

Dag 1 Op weg naar Canada – 30 september 2014

Om kwart over 11 moesten we ons melden bij de Air Transat balie in vertrekhal 3. Het merendeel van de groep was al aanwezig, dus we konden al snel inchecken. Daarna tijd om op ons gemak even wat te eten en natuurlijk nog even te shoppen! Om kwart over twee zou het vliegtuig moeten vertrekken, maar door de strenge controle bij de douane zijn we uiteindelijk een half uur later vertrokken.

Meer informatie

Studiereis Wenen met Sunair Stedenvakanties

14 juli 2014 - door Joke Nuijs

Studiereis Wenen met Sunair Stedenvakanties

Door Sandra 

Op zoek naar een leuke stad op niet meer dan 1,5 uur vliegen? Ga naar Wenen! Wenen is op dit moment in opkomst als citytrip bestemming en dat is terecht: de architectuur, de mensen en de sfeer, alles is geweldig! Een van de leuke dingen aan Wenen is dat de romantiek uit vroegere tijden wordt gecombineerd met de hipheid van de 21e eeuw. In Wenen liggen de begrippen ‘kenmerkend’ en ‘afwijkend’ erg dicht bij elkaar!

Meer informatie

IJsland

17 juni 2014 - door Wessel de Werk

IJsland

IJsland, het land van vuur en ijs, en voor mij ook het land van contrasten! Voor de tweede keer in een jaar tijd had ik het genoegen om dit prachtige land weer te mogen bezoeken. Afgelopen zomer voor de zomervariant, en nu was ik ontzettend nieuwsgierig voor de wintervariant. Tijdens deze trip had ik een kleine groep van 5 personen onder mijn hoede om ze de hoogtepunten van IJsland laten zien, die op rijafstand liggen van de hoofdstad Reykjavik.

Meer informatie