Globe
Grenzenloos Goed

‘Paspoortpiek’ op komst: vraag op tijd een nieuwe aan

‘Paspoortpiek’ op komst: vraag op tijd een nieuwe aan

Paspoorten en identiteitskaarten die vanaf maart 2014 zijn uitgegeven, zijn tien jaar geldig. Tot die tijd was dat vijf jaar.

Dat betekent dat er de afgelopen jaren relatief weinig reisdocumenten zijn uitgegeven, omdat er minder documenten verliepen.

Maar als volgende maand de eerste paspoorten uit 2014 verlopen, wordt een heuse ‘paspoortpiek’ voorspeld. Daarom kan het dus langer duren dan de gebruikelijke vijf werkdagen voor je je paspoort in ontvangst kunt nemen met alle gevolgen van dien.

Geen reden tot paniek, zegt Marcella Keus van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB). “Als je paspoort dit jaar verloopt en vervangen moet worden, check dan eerst hoe lang je reisdocument geldig moet zijn in het land waar je naartoe reist.”

Maar het is wel belangrijk om het ruim van tevoren in te plannen, stelt Keus. “Kom niet één of twee dagen voor je op vakantie gaat met je aanvraag. En probeer de periode vlak voor de reguliere schoolvakanties te vermijden.”

Extra uitgifteplekken
Gemeentes zijn al tijden aan het voorsorteren op deze zogeheten ‘paspoortpiek’. De inzet van extra personeel ligt daarbij voor de hand, maar ook ruimere openingstijden en extra uitgiftelocaties kunnen helpen om te voorkomen dat de paspoortpiek een paspoortcrisis wordt.

Hoe groot de extra druk is, scheelt per gemeente, maar het zou zomaar kunnen dat je langer op een paspoort moet wachten. Hoe veel langer? De gemeente Tilburg heeft het op haar website over ‘enkele dagen’. Dat klinkt misschien niet alarmerend, maar als je op het laatste moment je aanvraag indient, kan dat zomaar het verschil maken tussen een lekkere vakantie of een gemiste vlucht

 

 

Bron; rtlnieuws.nl

Laat een reactie achter