Globe
Grenzenloos Goed

De Argentinië en Brazilië reisbeleving van Marijke

De Argentinië en Brazilië reisbeleving van Marijke

Februari 2016

Gestart in de metropool Buenos Aires, een stad waar je van gaat houden naarmate je er langer bent.Na een rit met de Hop on- Hop off bus heb je de stad enigszins in kaart. Buenos Aires bestaat uit diverse (volks)wijken waarbij mijn favoriet Palermo Soho is. Leuke, kleine, lokale art & designerwinkels, kleurrijke gebouwen en volop restaurants.

La Boca (Tango Bars) vond ik de meest kleurrijke wijk waarbij het voetbalstadion van CA Boca Juniors midden in de woonwijk ligt. Ondanks dat Buenos Aires zeer Spaans georiënteerd is, merk je grote Italiaanse invloeden (na WO1 ca. 9 miljoen immigranten) en waan je je af en toe in een Italiaanse stad.
Wel hebben we bemerkt dat het leefniveau t.o.v. ons landje stukken lager ligt. Personeel in winkels, restaurants en zelfs in goede hotels spreken slecht of weinig Engels, er is dus een grote taalbarrière. Wij waren blij dat wij georganiseerde transfers en privé excursies hadden geboekt want na uitleg en de leuke verhalen van een gids gaat Buenos Aires meer leven. Één van de hoogtepunten vond ik het bezoek aan de begraafplaats La Recoleta (o.a. Evita Peron ligt hier begraven), echt prachtig. Ook een bezoek aan een Tangoshow is een absolute must. Wat een passie, trots en de prachtige muziek met o.a. Adios Nonino.

Na 3 nachten Buenos Aires was het leuk om door te reizen naar El Calefate, een meren- en gletsjergebied gelegen in Patagonië, grenzend aan Chili. Overigens 3,5 uur rechtstreeks vliegen vanaf de luchthaven in de stad. Vanuit mijn vliegtuigraam zag ik een desolaat, woestijnachtig landschap opdoemen. Ik was benieuwd naar onze nieuwe belevingen. Van luchtige zomerkleding in Buenos Aires schiet je wel gelijk in je ski-jack want er was zo’n 30 C° verschil! Bij aankomst werden we opgevangen en in een halfuur kwamen we aan bij het hotel. El Calefate doet mij denken aan een Amerikaans wintersportdorp, bestaande uit een lange straat met souvenir/ wintersportkledingwinkels en veel pizzeria’s.
De volgende dag werden we opgehaald in ons hotel en gingen we naar de gletsjer der gletsjers: de Perito Moreno. Hier wandel je op goed aangelegde paden, wat je dan ziet is adembenemend! Af en toe hoor je een oorverdovende krakend geluid wanneer er een stuk gletsjer afbrokkelt. Wij troffen het enorm met het weer, prachtig blauwgekleurde frisse lucht en dan sta je dicht op de immens witblauw gekleurde gletsjer. Een absolute must-see!
Een dag later hebben we een culinaire boottocht gemaakt. Je vaart over meren en ziet de prachtige natuur met voornamelijk gletsjers aan je voorbij trekken. Ondertussen krijg je een uitleg en wordt er goed voor je gezorgd. Je krijgt een beetje het expeditie gevoel, maar dan met luxe.

Na 3 overnachtingen in El Calefate kon de skikleding weer in de koffer opgeborgen worden, op naar de nieuwe bestemming! Na ca. 4000 km noordelijke richting te vliegen, kwamen we aan in Salta. De afstanden in Argentinië zijn immens, je moet dus veel binnenlands vliegen om ergens te komen. Vrijwel niets gaat direct dus er moet veelal worden overgestapt op Buenos Aires. Wij hebben vrijwel alle Argentijnse luchtvaarmaatschappijen gehad, bij allemaal werd er een goede service verleend. Men vliegt op tijd en met nieuw materiaal. Een prettige bijeenkomst is dat er binnenlands geen douaneformaliteiten zijn.
Salta is een Spaans aandoende koloniale stad, hemelsbreed slechts 400 km met de grens van Bolivia. Wij hebben Salta als standplaats gekozen en van hieruit dagtrips gemaakt. Het hoogtepunt was een bezoek aan het Indianendorp Humahuaca, wat op een uitloper van de Andes ligt op 3000 m hoogte. We waren wel licht in ons hoofd maar men kwam al snel met cocabladeren op de proppen. Door hierop te kauwen verdwijnt je duizeligheid. Voordat je hier arriveert rij je o.a. door een regenwoud, vervolgens kom je langs de mooiste gekleurde (zeven)bergen. Je rijdt nl. op de Panamericana Highway (richting grens Bolivia). Oorspronkelijk loopt de Highway van Buenos Aires tot aan Alaska. Wij volgden deels de Inca Trail. Je stopt in de meest kleurrijke Indianendorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Al met al een hele lange prachtige dag (ttl. Ca. 600 km afgelegd, maar zó de moeite waard!)

 

Het werd weer tijd om onze volgende bestemming te gaan ontdekken (en wat voor één!), de Iguazu watervallen. Hier heb je de Argentijnse en de Braziliaanse kant van de watervallen. Wij vlogen naar de Argentijnse luchthaven maar verbleven aan de Braziliaanse kant van de watervallen in een fantastisch (af)gelegen hotel. Dit hotel lag op loopafstand van de watervallen, voorzien van alle comfort en een luxe en droeg een koloniale sfeer af. Na uren wandelen met gids langs de Argentijnse kant van de watervallen, die onbeschrijfelijk mooi zijn, is het ’s middags heerlijk vertoeven aan het zwembad. Het hotel lag te midden van een National Park en je hebt alleen maar mooie natuur om je heen.

Met pijn in ons hart hebben wij deze bestemming achter ons gelaten en zijn wij doorgevlogen naar Rio de Janeiro. Direct na aankomst op de luchthaven werden wij opgewacht en zijn wij in ca. 2,5 uur per luxe auto naar het schiereiland Buzios gereden.

Buzios wordt ook wel het Braziliaanse Ibiza of St. Tropez genoemd, maar dan zonder alle glamour. Als je er bent geweest, kun je dit beeld alleen maar bevestigen. Het is een bestemming waar de schoonheid van de omgeving het middelpunt is. Er hangt een relaxte sfeer, de meeste villa-achtige boutique-hotelletjes zijn 3 à 4 sterren. Je vindt er geen grote hotelketens of hoogbouw. Je hebt prachtige baaitjes en volop kleine, veelal kleine restaurantjes en bars. Er zijn geen überluxe beachclubs aanwezig wat de bestemming een authentiek gevoel geeft. Het is een leuke en veilige plek om bij te komen na een rondreis door Zuid-Amerika.

 

Na 4 overnachtingen in Buzios zijn wij weer doorgereisd naar Rio de Janeiro. Ons hotel lag aan Ipanema Beach, wat één van het bekendste boegbeeld is bij Rio de Janeiro. Er is genoeg te beleven in Rio. Wij hebben onder andere een 4-uur durende fietstocht gemaakt o.b.v. een Nederlandse gids, een absolute aanrader. Op deze manier leer je veel van de stad en krijg je nog wat goede tips mee.
Ook een bezoek aan de Suikerberg (kabelbaan) en Corcovado (het oude treintje) die je naar boven leiden was een absolute must. Het welbekende Jezusbeeld bracht een extra dimensie aan het bezoek van Zuid-Amerika. Na nog wat gezellige dagen door Rio heen slenteren, op het strand doorbrengen, shopmiddagjes en natuurlijk leuke restaurants bezocht te hebben, zat onze reis er helaas weer op.

Na een geweldige reis vol nieuwe indrukken was het tijd om weer naar huis te keren. Terug naar Amsterdam!

Laat een reactie achter