Globe
Grenzenloos Goed

Zambia en Zuid-Afrika reisbeleving van Lotte

Zambia en Zuid-Afrika reisbeleving van Lotte
 Zambia
In Januari vertrok ik met een groepje reisagenten op uitnodiging van Travel Impressions Nederland richting Livingstone, Zambia. We vlogen met de dreamliner van Kenya Airways in de business class heerlijk ontspannen via Nairobi naar Livingstone, Zambia.

 

Echter bij aankomst bleek dat onze koffers niet waren aangekomen. Noodgedwongen gingen we naar de plaatselijke Zeeman, de Pep en kochten allemaal wat onderbroeken, shirtjes, jurkjes en andere nodige zaken. Het was lekker warm, dus andere kleding was geen overbodige luxe. De voorspelling was dat de koffers nog even op zich zouden laten wachten. Met alleen onze handbagage en de extra inkopen kwamen we aan bij Tongabezi Lodge, een prachtige lodge, gelegen aan de Zambezi rivier met geweldige kamers. Een perfecte basis voor wie enkele hoogtepunten van Zambia wil zien en wil vertoeven in rust. ’s Avonds en ’s nachts hoor je de geluiden van krekels, apen en nijlpaarden. De nachten in deze lodge mocht ik in de “Tree House” verblijven, een open kamer rondom een boom gebouwd, prachtige kamer, wat zo de honeymoon suite zou kunnen zijn! De Victoria watervallen zijn, met een breedte van 1.7 km en een hoogte van 110 meter, ontzettend mooi. De prachtige natuur en de immense hoeveelheid water wat daar met veel kabaal naar beneden stort zijn overweldigend. We gingen via het Livingstone hotel naar Livingstone Island, waar je letterlijk op het randje balanceert van de waterval. Hier kun je reserveren voor ontbijt, lunch, high tea of diner. Naast het eiland liggen de natuurlijke “Pools” , waar je bij goede condities in mag zwemmen en maakt dit een thrillseeking maar geweldige ervaring. Tijdens de boottocht op de Zambezi rivier kom je de Nijlpaarden tegen die er enigzins schattig uitzien, maar de gevaarlijkste zijn van de Big Five. Vanuit de Tongabezi Lodge is het een klein boottochtje naar de  “The Sandbar”, een klein eilandje in de Zambezi rivier waar men kan genieten van een Sundowner bij een geweldig mooie zonsondergang, omringd door de Nijlpaarden en ander wild. In Zambia kun je ook op safari, in de omgeving van deze lodge zijn er in de wildparken geen katachtigen te vinden. Wel olifanten, giraffen, zebra’s, gnoes, buffels en heel veel vogels.  In andere delen van Zambia kan dit wel.

Deze lodge is zeker een oase van rust, heerlijk eten, echte gastvrijheid, je gaat helemaal op in de natuur, echt geweldig. Met het bezoek aan Zambia was voor mij de studiereis zeker al geslaagd!

 Verblijf 2 nachten in Tongabezi Lodge
 
 
 
 
Kaapstad

Vanuit de Natuur in Zambia vlogen we met Kenya Airways door naar het Westerse Zuid- Afrika. Als je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika, mag Kaapstad zeker niet ontbreken in het programma. Deze veelzijdige bruisende stad is zeker de moeite waard. Wij kregen de mogelijkheid wat mooie hotels te bekijken op verschillende locaties. In het zonnetje zaten we lekker aan een wijntje op Victoria & Alfred Waterfront en konden daar wat leuke souvenirs kopen. Een hele andere wereld, zo’n stad waar het een smeltkroes is van allerlei mensen van lokalen tot toeristen. Het was een kunst om de Tafelberg op te kunnen, want een bezoek is toch wel weers afhankelijk en er moet voldoende plaats zijn, maar gelukkig lukte het ons na een paar dagen. We waaiden bijna af van Signal Hill, zulke harde wind hebben we daar getrotseerd. Een hoogtepunt van de reis was de tocht met de Harleys naar Chapman’s Peak. Ik mocht tijdens de tocht achterop bij een uit Ierland afkomstige Australiër, een echte “biker” die zich nu in Kaapstad had gevestigd en zijn Harley vanuit Australië had meegenomen. Wat een prachtige tocht , allemaal achter elkaar over de kustweg met verschillende uitzichten: mooie witte stranden, leuke dorpjes, rotsige kusten en mooie bergformaties. Met de wind in je gezicht een heerlijke ervaring. Ik kan iedereen deze excursie in Kaapstad aanraden. Ik heb ervan genoten!

Kaapstad staat wereldwijd ook bekend om haar heerlijke wijnen, die volop geëxporteerd worden. Wij brachten een bezoek aan Groot Constantia, Kaapstad’s oudste wijnboerderij. Graag wilde ik iets weten over de productie en verschillen in de wijnen die zij maken en verkopen. Toch merk je dat zo’n grote wijnboerderij hierbij de charme mist. Eigenlijk zou ik aanraden een kleinschaligere wijnboerderij te bezoeken, waarbij men bijna letterlijk de wijngaarden laat zien en in de mooie omgeving buiten de wijnen laat proeven. In de wijk Bo-Kaap werden we aan de hand meegenomen langs de gekleurde huisjes en vertelde de gids de vele verhalen over de geschiedenis van deze wijk. We eindigden bij een schattig klein gekleurd huisje en mochten een kookworkshop volgen met een gezellige lokale dame die de leukste verhalen had en we uiteindelijk een heerlijk maaltje bereidden met z’n allen. Zuid- Afrika en zeker ook Kaapstad is zo veelzijdig dat je er echt terug moet komen, Zuid-Afrika doet iets met je!

 

Verblijf 1 nacht in The Taj Hotel

 

 

 

Verblijf 1 nacht in The Twelve Apostles Hotel & Spa

 

 

 

Verblijf 1 nacht in One & Only Cape Town

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar One & Only hotel, vanwege de goede ligging, prachtige aankleding, sfeer en heerlijke bedden. Het voelde echt als een soort thuiskomen!
Johannesburg
Vanuit Kaapstad vlogen we door naar Johannesburg. Voor veel mensen een stad die men na aankomst ook snel verlaat en bijvoorbeeld door trekt naar het Noorden. De stad is zeer uitgestrekt waardoor je als je er doorheen rijdt een indruk krijgt hoe het is opgebouwd met vele contrasten: Arm -rijk, rommelig- netjes, ouderwets -modern. In de rommelige buitenwijken zagen we ook veel street art. Uitgebeelde levensverhalen van de samenleving, vaak mooi maar ook schrijnend, maar zeker indrukwekkend. Bij een bezoek aan het Hector Pieterson monument hoorden we van de gids het trieste verhaal van een jongen die tijdens een protest samen met andere scholieren door de politie werd gedood. De apartheid heeft zo’n grote rol gespeeld in de geschiedenis en heeft het land gevormd zoals het is. Johannesburg, ook wel Jo’burg genoemd is een stad die in opkomst is, maar is nog hard bezig om zijn reputatie te veranderen. Samen met een gids is het zeker de moeite waard om de wijken in te gaan en op die manier in contact te komen met de locals. Wat op mij zeker veel indruk heeft gemaakt is het bezoek aan het huis van Nelson Mandela waar hij leefde in township SoWeTo, mensen bezoeken het als een soort bedevaartplaats. Helaas bezochten we niet Lilies Leaf Farm en het Apartheidsmuseum, maar voor degene die hierover meer willen weten is dat ook erg interessant en de moeite waard. Johannesburg is een stad vol contrasten en potentie. Voor mensen die tijden hun reis genoeg tijd hebben, interesse hebben in de geschiedenis en zich goed inlezen, is Johannesburg zeker een leuke aanvulling op hun reis. De accommodatie waar wij verbleven is zeker een aanrader. De rust, service en luxe die men daar vindt maakt het verblijf in Johannesburg zeer aangenaam!
Verblijf 1 nacht Fairlawns Hotel
 
 
 
 
 
 
 
 
Toen was het alweer de laatste dag en mochten we gebruik maken van een dag kamer in het Intercontinental Hotel op Johannesburg Airport, voordat we ’s avonds met Kenya Airways weer via Nairobi terug vlogen naar Amsterdam.
 
 Kortom wat een heerlijke bestemmingen, graag vertel ik u er persoonlijk meer over!
Totsiens!
Lotte

geïnspireerd door reisgenoot Lucienne Litjens en Travel Impressions Nederland

Laat een reactie achter